Van harte welkom op de pagina van Christa Rosier. 

Christa was al jong geïnteresseerd in tekenen en schilderen, maar koos voor een opleiding aan de Evangelische School voor Journalistiek. Ze werd productieassistente en in 1984 omroepster bij de Evangelische Omroep. Incidenteel presenteerde ze programma's als Van hart tot hart en Kook-TV. In 1987 kreeg Christa een zoon; Ephraïm en in 1990 werd dochter Rachel Rosier geboren. In 1996 nam ze afscheid van de televisie.

   In 2011 overleed Christa aan de gevolgen van borstkanker.

Ze volgde schilderlessen aan de Gooise Academie in Laren. Aanvankelijk schilderde ze veelal portretten. Na het overlijden van haar 14-jarige zoon in 2001, legde ze zich toe op het uitbeelden van de Psalmen. In 2009 werden 24 van haar schilderijen in boekvorm uitgebracht, aangevuld met korte overdenkingen van onder anderen Arie van der Veer, Henk Binnendijk en Rikkert Zuiderveld.

In 2005 kreeg Christa borstkanker, ze schreef daarover columns voor het christelijk tijdschrift Eva. Deze werden gebundeld uitgegeven onder de titel Ik wil vliegen.

Inmiddels zijn 25 psalmen geschilderd en een droom is uitgekomen: 24 psalmenschilderijen zijn opgenomen in het boek Psalmenpalet.

Een persoonlijke introductie van Christa

'Zolang ik me kan herinneren hebben tekenen en schilderen mijn hart gehad. Het lievelingsvak zowel op de lagere als op de middelbare school. Vreemd genoeg werd het toch niet de Kunstacademie, maar de School voor Journalistiek. Maar verf en kwasten raakten niet in de vergetelheid. 

De Gooise Academie in Laren was de plek waar ik onder professionele begeleiding de techniek van portretschilderen wat meer onder de knie kreeg. Portret had eigenlijk altijd mijn voorkeur en in de loop van de jaren zijn er dan ook heel wat koppen in de verf gezet.

Naast portretten schilderde ik graag stillevens en steigerende en galopperende paarden.

Alles werd anders toen onze zoon na een vreselijke ziekte op veertienjarige leeftijd overleed in oktober 2001.

Hij had in de periode van ziek zijn heel veel steun gehad aan de Psalmen uit de bijbel. Elke avond lazen wij op zijn verzoek een psalm.

Na zijn overlijden voelde ik een enorm verlangen om die ‘gebeden’ van David te gaan schilderen. Maar hoe?

Abstract schilderen was niet iets wat ik kon of wilde. Het moesten figuratieve symbolische schilderijen worden, waar voor de kijker toch nog wel het een en ander te ontdekken viel.

Ik vond het een hele worsteling om iets op het doek te krijgen zonder een voorbeeld waar je je op kon richten, maar genoot daar gek genoeg ook wel van. Het was in de eerste plaats ‘rouwverwerking’ waar ik mee bezig was. Groot was dan ook mijn verbazing toen bleek dat mijn psalmen ook door anderen gewaardeerd werden. Er kwamen zelfs voorzichtige vragen of ik ze ook zou willen verkopen.'  Christa Rosier

In Memoriam Christa Rosier  (1960-2011)
Op 19 juni 2011 is Christa naar haar hemelse Vader gegaan. Ze is 50 jaar geworden.
Via de volgende links zijn wat artikelen te lezen die geschreven zijn n.a.v. haar overlijden.
Volkskrant

CIP-nieuws

Via deze link zijn interviews te zien die Christa de laatste jaren gaf naar aanleiding van haar ziekte.
O.a. ook het laatste interview dat ze had met Mirjam Bouwman van het programma Door de Wereld (uitzending 26 maart 2011):

 

 

 

© 2018 - 2024 christarosier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel